Izgalmas programokban gazdag nyarat tudhatnak maguk mögött a Margaréta Otthon lakói

A pandémia lecsendesedésével, hosszú idő után 2022. május – júniusától ismét lehetőség nyílt intézményünkben olyan programok szervezésére is, melyek során sokan gyűlhettünk össze az otthon udvarán, aulájában és nagy létszámban fogadhattunk meghívott vendégeket, hozzátartozókat is. E cikk terjedelmének korlátait megtartva – a teljesség igénye nélkül – szeretnénk bepillantást engedni ezen színes programok történéseibe.

Még május hónapot írtunk, amikor gyermekcsoportok fogadására nyílt lehetőségünk, így a Szent Imre Óvoda és Általános Iskola 25+2 éves fennállásának ünnepi programjai között szerepelt az iskola diákjainak látogatása, akiket két alkalommal is tudtunk fogadni. A gyermekek zenés – táncos műsorukkal, kedves ajándékaikkal, de legfőképpen őszinte mosolyukkal bűvölték el lakóinkat, akik számára igazi kikapcsolódást jelentett a fiatalokkal együtt töltött idő. Szeretettel várjuk vissza intézményünkbe a felkészítő tanárokat és a kis nebulókat.

Június elején a Kecskeméti Waldorf Iskola 4-5. osztályos tanulói is vendégei voltak az otthonnak. A diákok a János Vitéz című dramatikus játékkal készültek a közönségnek, figyelemre méltó műsor után lakóink saját készítésű színes papírvirágokkal ajándékozták meg a gyerekeket.

A Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál keretében a Miske-Drágszél Hagyományőrző Együttes június 11-én „rögtönzött” tánccal lepték meg lakóinkat. A várakozó közönséget elbűvölték a népviseleti ruhában öltözött fellépők, melyek között több generáció – gyerektől a nagymamakorú – táncos is előfordult. A közel negyedórás „villám” fellépést népi énekek és élő zene kísérte, melyhez háromtagú zenekar húzta a talp alá valót fergeteges hangulatot teremtve a jelenlevők számára.

Több év kihagyás után ismét lehetőség nyílt a lakóink szeretteivel közös program szervezésére, így jött létre a Családi juniális elnevezésű programunk, melyet június 24-én tartottunk. Az érkező vendégek a megnyitó után az otthon udvarán 4 helyszínre látogathattak el mini térkép segítségével. Első állomás a Margaréta Kvíz nevet kapta, ahol a Margaréta Otthon életével kapcsolatos kérdésre válaszolhattak az érdeklődők. Tovább haladva a Kézműves pont következett, ahol hűtőmágnest készíthettek a kreatív tevékenységet kedvelők, majd a logikai gondolkodást próbára tevő állomásra látogathattak el, mely a Képbeillesztő nevet kapta. A játékos feladatok szórakoztató jellegét mutatta, hogy sokan felkeresték ezt a helyszínt is. A demens udvarban kapott helyet a Memória Pont, ahol demenciával kapcsolatos kérdésekre az ESZII Memória Pont szakembereitől kaphattak választ az érdeklődők. Az aulából nyíló étterem adott helyet a vendéglátásnak, itt szendvicset, gyümölcssalátát, hozzátartozók által hozott süteményeket fogyaszthattak a vendégek. Ezután a Mandula Színház „Székely komédia” c. előadását tekinthették meg a résztvevők, mely igazán megnevettette a közönséget, így jó hangulatban került sor a rendezvény utolsó produkciójára, melyet a Szikszai Patrik zongora kísérete mellett a Margaréta Nótakör három dalból álló vidám összeállítása zárt. A nótakör lelkesen készült a szereplésre, hiszen a pandémia miatt már hosszabb ideje nem tudtak együtt énekelni. A közös produkció sikeréhez Patrik önzetlen támogatása elengedhetetlen volt, hiszen szabadidejében vett részt a közös próbákon. A rendezvényen közel 170 hozzátartozót láthattunk vendégül, reméljük a jövőben is lesz lehetőség hasonló programok megszervezésére.

Az ifjú zenei tehetséggel Szikszai Patrikkal már hosszú évekre visszanyúlóan jó kapcsolat alakult ki, hiszen a Zegernye zenekar tagjaként több alkalommal is fellépett itt az otthonban. A Margaréta Nótakör vezetőjével és tagjaival közös munka szeretete, valamint az idősek felé érzett tisztelete hívta életre Patrik felajánlását, így július 6-án zenész társával Bencsik Zsófiával adtak elő közös koncertet lakóinknak. A műsorszámok között szerepeltek klasszikus zeneművek, valamint Patrik saját szerzeményéi, melyek között volt olyan is, amit itt hallhatott először a közönség. Patrik zongorán kísérte Zsófia klarinét játékát, érezhető volt, hogy az élő zene elbűvölte lakóinkat a közel egy órás koncerten.

Az Idősgondozó Szolgálat klubjaival való együttműködés jegyében két programot is szervezhettünk a nyár folyamán. A már hagyománynak számító Zenei Nagyjaink vetélkedőt július 7-ére tűztük ki. Ezen a napon 7 csapat mérte össze tudását Kálmán Imre operettjeiből és munkásságából. Az énekes produkciók mellett, totó, képkirakó, zenefelismerés, valamint az ismert dallamra szövegírás feladatok is szerepeltek. Jó hangulatban telt a délelőtt, az első három helyezést a Kápolna utcai klubok nyerték meg, de minden csapat jól szerepelt. Közös énekléssel zárult a program. Ez úton is gratulálunk a helyezetteknek!

Nagy Közös Kézműves foglalkozás keretében augusztus 3-án fogadtuk a kreatív tevékenységre vágyó klubtagokat. A téma választásánál szempont volt, hogy festészeti előképzetséget ne igényeljen, egyszerűen elkészíthető legyen, valamint, hogy könnyen beszerezhetőek legyenek a szükséges eszközök. Így született meg a pitypang kép ötlete, melyhez fotókartont, színes festéket, papírgurigát, szivacsot, vattát és fültisztító pálcikát használtunk fel. A több mint 30 résztvevő elmélyült munkával készítette a felsorolt eszközök lenyomatából a kreatívnál kreatívabb alkotásokat. Igazán szép fali képek születtek, mely egyik lakónkat úgy megihlette, hogy a szobája falára is készített egy nagy képet.

Szeretettel várjuk vissza az iskolai csoportokat, fellépőket, klubtagokat. A fentiekben csupán egy válogatás olvasható a nyár programjaiból, de mindenképp jó érzés visszaemlékezni a közösen töltött időre, események sokszínűségére, hiszen a világot érintő covid járvány lakóink életére is rányomta bélyegét. Visszajelzéseik alapján a fenti programokkal tudtuk feledtetni a nehézségeket.

Most az őszi időszakra készülünk bízva abban, hogy továbbra is színes, érdekes programokat szervezhetünk a mindennapok kihívásainak ellensúlyozására.