349768

BESZÁMOLÓ az első kecskeméti Alzheimer Café rendezvényről

Kecskemét, 2018. szeptember 25.

Emlékezz rám! – Alzheimer Világhónap

Szeptember az Alzheimer Világhónap, ezen belül szeptember 21. az Alzheimer Világnap. Ez egy olyan nemzetközi kampány, amelynek célja a figyelemfelhívás és a demenciákat körülvevő stigmatizáció csökkentése. A kezdeményezést az Alzheimer’s Disease International nevű szervezet indította 2012-ben és világszerte egyre több ország csatlakozik az Alzheimer világhónap célkitűzéseihez.

A világhónap jelmondata: Emlékezz rám!

Ezzel világszerte bátorítják az embereket, hogy tanulják meg észrevenni a demencia jeleit és ne feledkezzenek el demenciával élő szeretteikről, valamint azokról akik már nincsenek közöttünk emiatt.

A figyelem felhívás és emlékezés üzenete a társadalom minden rétegéhez szól:

A demenciával élők emlékezzenek, hogy nincsenek egyedül! A demenciával is lehet jól élni, melyhez meg kell keresni a segítséget és a támogatást a család, a barátok, az orvosok, az egészségügyi és szociális szféra, a helyi és nemzeti Alzheimer társaságok és szervezetek részéről. Emlékezzenek, hogy joguk van arra, hogy meghallgassák őket és személyre szabott és emberhez méltó kezelésben, gondozásban részesüljenek.

A gondozók emlékezzenek, hogy habár egy demenciával élő személy gondozása igen nagy kihívást igénylő feladat, mégis könnyebb vele megbírkózni, ha saját magukra is fordítanak időt. A testi és lelki egészségük karbantartása nemcsak a saját, hanem a gondozottjuk jobb életminőségéhez is hozzájárul.

A társadalom emlékezzen rá, hogy a demenciával élők és gondozóik sokszor elszigetelve érzik magukat, ezért nagyon fontos a demenciákat körülvevő ismerethiány és stigmatizáció megszüntetése. A „demencia barát társadalom” létrehozására számos kezdeményezés indult világszerte, melynek alapja a demenciával kapcsolatos ismeretek növelése és egy erős támogató hálózat kiépítése.

Az egészséges egyének emlékezzenek, hogy egészséges életmóddal csökkenthető a demencia kialakulásának esélye a későbbi életkorban. Általános szabályként elmondható, hogy ami jó a szívnek, az jó az agynak. Tehát az egészséges táplálkozás, a rendszeres fizikai és szellemi aktivitás bevezetése a mindennapi tevékenységek közé csökkentik a demencia kialakulásának kockázatát is.

A kormányzatok emlékezzenek, hogy egy Nemzeti Demencia Terv létrehozása szükséges ahhoz, hogy az országok meg tudjanak birkózni a demencia betegség növekvő kihívásaival és költségeivel. Feltétlenül szükséges a demenciákkal kapcsolatos tudatosság és ismeretek növelése minden társadalmi szinten, az oktatás fejlesztésével, javítani kell a diagnosztikus, terápiás és gondozási lehetőségeket, melyek elősegítik a demenciával élők jobb életminőségét. A WHO előrejelzései szerint 2050-re megtriplázódik a demenciával élők száma szerte a világon, és ez a betegség okozza az egyik legjelentősebb egészségügyi krízist a 21-dik században.

A „demencia barát társadalom” létrehozására irányuló törekvések között világszerte fontos szerep jut az Alzheimer Cafék működésének, ahol demenciával élő embertársaink, hozzátartozóik, gondozóik, a szakmailag érdekeltek és a téma iránt érdeklődők találkozhatnak. A program egy önkéntes, jótékony célú kezdeményezés, mely a személyes segítési lehetőségeken túl komoly társadalmi felvilágosító szereppel is rendelkezik. A baranyai megyeszékhelyen 2015 áprilisában indult el az Alzheimer Café Pécs program dr. Heim Szilvia családorvos kezdeményezésére. A találkozók nagy érdeklődéssel kísérve kerülnek megrendezésre, immáron 4. éve.

 

Alzheimer Café Pécs

Csoportban

Aktívan

Felelősen

Együttérezve

 

Elérhetőségeink:

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.facebook.com/alzheimercafepecs

 

Előadó:

Dr. Heim Szilvia

oktató családorvos

Alzheimer Café Pécs

 
 
 
 
Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló