388455

Kedves Érintettek!

Szeretettel ajánljuk figyelmükbe a következő rövid videót, melyben megismerhetik mi is történik abban az esetben, amikor szembesülünk a demencia diagnózisával. Mely érzések, kérdések merülnek fel bennünk akár érintettként, akár hozzátartozóként, családtagként.

NYÍLTAN A DEMENCIÁRÓL

A demencia – hétköznapi nevén szellemi hanyatlás – tünetegyüttesét a gondolkodás, emlékezés (memória és tanulás), figyelem, nyelvi készségek, ítélőképesség funkcióinak az illető személy korábbi teljesítményéhez képest jelentősen csökkent és egyre súlyosbodó zavara jellemzi. Legtöbb esetben a hozzátartozók tapasztalják meg elsőként, hogy családtagjuk egyre nehezebben képes ellátni az addig rutinszerűen elvégzett feladatait. A demencia elsősorban időskorban jelentkező betegség.

Hogyan ünnepeljük a karácsonyt azzal, aki demenciával él?

Az adventi időszak, megkoronázva a karácsonyi vacsorával, nagyszerű kikapcsolódás, szeretetteljes együttlét lehet sokak számára. A demenciával élőnek ugyanakkor veszélyeket is rejthet az ilyen találkozás. Könnyen nyomasztóvá válhat az információval és ingerekkel teli környezet számára, ami ingerlékenység, extrém fáradság, vagy egyéb kihívást jelentő viselkedés felé mozgathatja a beteg mentális egyensúlyát.

Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló