349760

A jól beállított magas vérnyomás véd az Alzheimer-kór ellen

Az Alzheimer-kór és más kóreredetű mentális leépülés, demencia a társadalom idősödésével egyre gyorsuló tempóban terjed. Becslések szerint 2050-re 150 millió ember szenved a kór okozta elbutulásban annak minden szomorú következményével.

Érthető, hogy a kutatók és a gyógyszergyárak óriási energiát fordítanak arra, hogy megtalálják a kór hatékony gyógyszerét. Egyelőre a kifejlesztett szerek csak a betegség korai fázisában tapasztalható tünetek mérséklésére, az adott mentális szint minél tovább tartó fenntartására alkalmasak. Elgondolkodtató, hogy például az Egyesült Államokban mindössze öt féle gyógyszert törzskönyveztek a betegség kezelésre, de azok is csak tüneti terápiát jelentenek.

Azonban a legújabb kutatások azt mutatják, hogy ha a kór nem is kezelhető, de a kialakulása megelőzhető, lassítható. Köztudott, hogy a magas vérnyomás kóros hatással bír a szervezet ereire, gyorsítja az érelmeszesedés kialakulását. Hosszú távon a szívizomzat, az agy, a vesék károsodását okozza.

 Június 25-én a Chicagoban megrendezett Amerikai Alzheimer Társaság kongresszusán mutatták be a kutatók a SPRINT MIND tanulmányt, amely eredményei azt mutatják, hogy a szigorúan ellenőrzött magas vérnyomás segít a szellemi leépülés megakadályozásában, illetve lassítja azt. A tanulmányban több mint 9000 idős magasvérnyomás beteget vizsgáltak, az egyik csoportban a vérnyomást intenzíven 120 Hgmm-es szisztolés értékre állították be, amíg a másik csoportban 136 Hgmm-es volt az átlag. Azt találták, hogy már egy év után is lényegesen jobb volt az intenzíven kezelt csoport mentális állapota és ami érdekes, hogy mágneses rezonancia vizsgálattal őnáluk lényegesen kisebb mértékű volt az agy fehérállományának a csökkenése.

Ebből is látszik, hogy a magasvérnyomás mielőbbi felismerése és a kezelőorvos által javasolt vérnyomáscsökkentő kezelés pontos betartása, a vérnyomás rendszeres ellenőrzése nem csak a szívünket védi, de segít a szellemi frissességünk fenntartásában is.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló