388475

Szenior örömtánc = mozgás + öröm + agytorna

A tánc pozitívan hat testre és lélekre egyaránt. A táncolás öröme kortalan, oldja a feszültséget, életerőt és energiákat szabadít fel, kiegyensúlyozottá, boldoggá tesz.

Több mint 40 évvel ezelőtt találta ki ezt a fajta mozgásformát egy táncpedagógus Németországban, név szerint Ilse Tutt. Ő korábban fiatalokat tanított táncolni, s az anyósa kérésére kifejlesztett olyan koreográfiákat is, melyekben nincsenek hirtelen mozdulatok, ugrások, pörgések vagy különféle akrobatikus elemek, hanem kimondottan az idős korosztálynak való nyugodtabb mozdulatsorok, főleg sétalépések.

Idővel annyira népszerűvé vált, hogy meghódította egész Németországot, Ausztriát, majd a környező nyugat-európai országokat és Magyarországot is.

Ennek a táncformának a lényege, hogy kifejezetten idős embereknek fejlesztették ki, s azt is nagyon fontos hozzátenni, hogy ez nem tánciskola, tehát ne egy hagyományos táncórát, sokkal inkább közösségi örömtáncot képzeljünk el. Egyedül is el lehet jönni, nem kell partner senkinek ahhoz, hogy csatlakozzon, hiszen különböző táncformák vannak, néha párban táncolunk, néha négyen, hatan, vagy éppen egy nagy körben mindenki együtt.

A másik nagyon fontos dolog, hogy igen egyszerűek a koreográfiák, rövidek, 3 vagy 4 lépéskombinációból állnak, kíméletesek az izmok, ízületek számára, senkinek nem okozhat túl sok gondot a megtanulásuk, de attól még feladat ezeket megjegyezni.

Először közösen megtanuljuk, s amikor már jól begyakoroltuk a lépéseket, akkor járjuk el a táncot zenére is, ezáltal folyamatosan karbantartja az idős emberek agyát.

A szenior örömtánc egyedülálló módon hozzájárul a demencia megelőzéséhez, és semmilyen más tevékenységről nem mondható el, hogy 76%-ban késlelteti az Alzheimer-kórt.

Ez a mozgás öröm és agytorna egyben, ahol baráti társaságra lehet lelni, átélhetjük a közösséghez tartozás jóleső érzését.

Forrás: https://www.ridikul.hu/2017/02/21/ez-nem-tanciskola-ez-valami-egeszen-mas-szenior-oromtanc-mozgasoromagytorna/

 
 
Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló