397841

Sportolás testmozgás daganatos betegségben

Általános vélekedés, hogy daganatos betegség esetén és kezelése során a testmozgást korlátozni kell, fontos a pihenés. Egyre több vizsgálat eredménye azonban azt mutatja, hogy a fizikai terhelésnek jellegüktől, időtartamuktól, intenzitásuktól és gyakoriságuktól függően számos pozitív fizikai és lelki hatása van.

A jelenleg érvényes ajánlások szerint a daganatos betegségben szenvedők a betegség és a kezelés egész időtartama alatt legyenek aktívak. Törekedni kell a heti 150 perc mérsékelt vagy 75 perc intenzív fizikai aktivitásra. Az erőnléti edzések mellé heti kétszer-háromszor erősítő edzéseket is be kell iktatni. Természetesen az edzést folyamatosan módosítani kell a betegség speciális aspektusainak megfelelően. Fontos, hogy a mozgás örömet okozzon!

Mikor nem javalt mégsem a mozgás? Az általános elvek itt is érvényesek: lázas, fertőzéses állapotokban, erős fájdalmak, erős hányinger, szédülés esetén nem javasolt az intenzív mozgás. Speciális esetekben, mint súlyos vérszegénység, a vérlemezkék súlyos hiánya esetén, törési veszéllyel járó csontáttétek, kezelések napján szintén nem javasolt az intenzív testmozgás.

Minden esetben kérdezzük meg kezelőorvosunkat és kérjünk gyógytornásszal történő konzultációs lehetőséget.

 
 
Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló