388483

Karanténfáradtság III.

Kedves Követőink!

Szeretettel ajánljuk figyelmükbe a Karanténfáradság című sorozatunk 3. részét, melyben részletesen megismerhetik azokat a lehetőségeket, módokat, amellyel kezelni tudjuk a karanténfáradság tüneteit.

Előfordulhat, hogy nem fogjuk 100 százalékosan jól érezni magunkat, amíg újra nem élhetünk szabadon, azonban nagyon nehéz megjósolni, mikor is térnek vissza a dolgok ismét a normál kerékvágásba, ha egyáltalán sor kerül erre. A következőkben szakértői lehetőségeket mutatunk be arra vonatkozóan, hogyan is lehet a mentális, érzelmi és fizikai kihívásnak e speciális típusát kezelni.

1. Kezdjük el egyszerűen!

Kezdjük az alapokkal: táplálkozzunk egészségesen, vigyünk be megfelelő mennyiségű folyadékot a szervezetünkbe. Telefonon vagy online térben vegyük fel a kapcsolatot családunkkal, barátainkkal, olvassunk felemelő könyveket, hallgassunk zenét, pozitív hanganyagokat, melyek feltöltenek és segíthetnek visszatalálni a normális mederbe, ha tudatosan és aktívan irányítjuk gondolatainkat és viselkedésünket. Fontos a fizikai aktivitás is , függetlenül attól hogyan érezzük magunkat, mozogjunk a lehetőségeinkhez mérten minél többet.

Helyezzük a hangsúlyt az adott probléma megoldására, tegyük a fókuszt az új helyzetre, új tervekre, új célokra és azok megvalósulására. Ne arra koncentráljunk, mit csináltunk eddig, mert az nem fog előre vinni, csak felemészti az összes energiánkat, gátolja a továbblépésünket, szomorúságot és neheztelést idézhet elő bennünk. Helyette gondoljunk a mostra, és hogy milyen kis lépések illeszthetőek be a napi rutinjainkba ahhoz, hogy a tegnaphoz képest egy kicsivel előrébb jussunk. „Step by step”- lépésről - lépésre haladjunk.

2. Beszélgessünk róla!

A problémáink, félelmeink, szorongásaink kibeszélésének mély terápiás hatása van. „Amikor gondolatainkat szavakba öntjük, máshogy kezdjük el a problémákat meglátni, majd megoldani.”

Fontos, hogy beszéljünk a barátainkkal, családtagjainkkal vagy szakemberekkel a küzdelmeinkről és az érzéseinkről, megoldási lehetőségekről.

3. Korlátozzuk a digitális eszközök használatát és távolodjunk el a hírektől!

Csökkentsük a digitális eszközök használatát és a híreknek történő kitettségünket. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen hatással vannak ránk a jelen világunkban lévő bizonytalan eseményekről szóló hírek, hogyan befolyásolják gondolatainkat, viselkedéseinket. Ha jelen esetben éppen küzdünk valamivel, szabjunk határt a küzdelmeinknek, és helyette koncentráljunk arra, amit megtehetünk, bármilyen pici dologról is legyen szó, keressük meg a mindennapokban az apró kapaszkodókat, melyek segítenek átlendíteni a nehézségeken.

4. Saját napirend kialakítása

Fontos a saját napirend létrehozása, akár előre egy hétre is elkészíthetjük, segítségével kialakíthatjuk a napi rutint és elkerülhetjük a mindennapi feszültségeket, stresszhelyzeteket. Növeli a biztonságérzetünket, segíti strukturálni a napi feladatok elvégzését.

A sport, hobby a lehetőségekhez mérten legyen a napirend fontos része, lehetőleg a szabad levegőn: kirándulhatunk, kerékpározhatunk, rollerezhetünk.

5. Alakítsuk át az otthonunkat!

Otthonunk átalakítása jó hatást gyakorolhat a hangulatunkra. Újratervezhetjük, színesíthetjük külső-belső tereinket, növelve ezzel a jólétünket azon a helyen, ahol most éppen a legtöbb időt töltjük a korlátozások miatt.

6. Éljük mindennapjaikat tudatosan figyelve az energiaszintükre!

Napjainkban a tudatosság jelenléte felértékelődött, talán még soha nem volt ilyen fontos, mint manapság. Ugyanis még a látszólag ártalmatlan, kevés energiát igénylő feladatok elvégzése is többet vehetnek ki belőlünk a megszokotthoz képest. Figyeljük meg, hogyan is érezzük magunkat, amikor valamivel egy ideig foglalatoskodunk, energikusan, feltöltődve, vagy még fáradtabbak, energiaszegényebbek vagyunk.

Az apróságoknak tűnő tevékenységek is leszívhatják a megmaradt értékes energiánkat. Figyelembe kell vennünk mennyire merít ki minket a stressz, ugyanis előfordulhat, hogy nem rendelkezünk extra forrásokkal bizonyos feladatok elvégzéséhez, amelyeket régen simán el tudtunk végezni. Ahelyett, hogy hosszú listákat készítünk az elintézendő feladatokról, készítsük egy rövidebb listát, helyezzük előtérbe az öngondoskodást és a gyógyulást és csakis erre fókuszáljunk. Ennek eredményeként egyre jobban érezhetjük magunkat.

7. Végezzünk légzőgyakorlatokat, relaxáljunk!

Rengetegszer hallottuk, de vajon rendszeresen végezzük is a mindennapjaink során? Kitartunk mellette? Az egyik legerőteljesebb technika, amivel csökkenteni tudjuk a krónikus stressz okozta fáradtságot. Bátran próbáljuk ki a mindfulness – technikákat vagy a különböző légzőgyakorlatokat, amelyeket bárhol elvégezhetünk.

8. Készítsünk új terveket, új célokat! Találjuk meg azokat a tevékenységeket, amelyek értelmet adnak az életünknek!

Fontos, hogy elfogadjuk a jelenlegi helyzetet, ne harcoljuk nap mint nap ellene, próbáljuk megtalálni ebben az időszakban is a jó dolgokat, lehetőségeket, kihívásokat. Készítsünk új terveket, célokat természetesen a lehetőségeinkhez mérten.

Alakítsunk ki jobb szokásokat saját magunkkal és a kapcsolatainkban.

Fontos, hogy komolyan vegyük az új tervünk, célunk megtalálását, ugyanis jelentősen hozzájárulhat a boldogságunkhoz és segíthet a gyógyulásunkban is, ha célorientáltnak érezzük magunkat.

9. Soha ne veszítsük el a reményt!

Forrás: Hrpwr - Karanténfáradtságban szenvedsz? Ebben a 9 lépésben megszabadulhatsz tőle

 

Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló