388447

Karanténfáradtság II.

Kedves Követőink!

Szeretettel ajánljuk figyelmükbe a karanténfáradtság című sorozatunk 2. részét, melyben válaszokat kaphatunk arra vonatkozóan, hogyan befolyásolja a karanténfáradtság a gondolatainkat és a viselkedéseinket és miben különbözik a kiégés jelenségétől.

Elfáradtunk, de pontosan miben is? - sokan tesszük fel ezt a kérdést nap mint nap. Nem igazán tudjuk megmondani, beazonosítani a fáradtság kiváltó okait, ez az érzés túlmutat a „hosszú napot tudhatok a hátam mögött” érzésén. Érezzük „az iszonyatos fájdalmat”, azonban nem is tudjuk igazán hol. Gyakran előfordul, hogy már a reggeli felkelésnél szembesülünk ezzel a „fáradtság érzésével”, amely jelentős mértékben meghatározza mindennapjainkat, kihat a teljesítményünkre, befolyásolja a fizikai-lelki egyensúlyunkat és a családi életünket egyaránt.

A jelenlegi fáradtságunk és kimerültségünk fokozhatja a negatív gondolkodásunkat is, amely hatással lehet a viselkedésünkre. A fásult, energiaszegény állapotban nagyon nehéz nem átadni magunkat a negatív gondolatoknak, érzéseknek, amelyek negatív cselekedeteket indíthatnak el és ennek eredményeként még nehezebb „szembeszállni”, fókuszálni az erőnket. Nehezebben találjuk a megoldásokat, hiszen a lehetőségeink is korlátozottak. Ez egy ördögi kör.

Különböző lehetőségek, módok vannak arra vonatkozóan ki hogyan reagál a fáradtság érzésére, és ez a karanténfáradtság estében is így van.

 „Néhányuk úgy reagál, hogy pörögnek a karantén adta korlátozásokon, és azon rágódnak, hogy ez mennyire ’igazságtalan’, ami további gondolatcunamit indíthat el bennük arra vonatkozóan, hogy sokszor milyen igazságtalan az élet.” 

Mások elkezdenek félni, szorongani, hiszen az eddigi jól bevált megoldási stratégiájuk a karantén korlátozások miatt működésképtelenné vált, újak pedig még nem alakultak ki.

A karantén által kiváltott viselkedés a következőkben is megjelenhet:

  • túlalvás
  • szokásosnál nagyobb mennyiségű folyadékbevitel
  • kevesebb vagy több étkezés
  • a minket körülvevő emberektől való elszigetelődés, visszahúzódás, akár digitális vonatkozásban is (üzenetek, telefonhívások mellőzése, figyelmen kívül hagyása)
  • koncentráció-, illetve figyelemzavar
  • teljesítményromlás
  • szabadidős tevékenységre történő fókuszálási képtelenség
  • kikapcsolódási nehézségek

A fentiekben felsorolt tünetek, akár halmozottan is előfordulhatnak, erősítve a reményvesztettség, letargikus állapot, érzet kialakulását.

Miben különbözik a karanténfáradtság a kiégéstől?

A karanténfáradtság akárcsak a kiégés egy tünetegyüttes, amely megmutatkozhat a kognitív, fizikai/ viselkedésbeli és érzelmi szinten egyaránt. Nehéz a kettő tünetegyüttest megkülönböztetni egymástól, a kutatások még javában zajlanak erre vonatkozóan, szakértői vélekedések szerint a karanténfáradtság a kiégés egyik formája, amelynek a forrása más, mint a munka miatt bekövetkezett kiégésnek.

Forrás:

Hrpwr - Karanténfáradtságban szenvedsz? Ebben a 9 lépésben megszabadulhatsz tőle

Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló