388483

Karanténfáradtság I.

Szeretettel ajánljuk figyelmükbe a Karanténfáradtság című sorozatunkat, amelynek első részében részletesen bemutatjuk a karanténfáradtság jeleit, tüneteit.

A második részben válaszokat kaphatunk arra vonatkozóan, hogyan befolyásolja a karanténfáradtság a gondolatainkat, viselkedéseinket, mindennapjainkat. Miben különbözik a kiégés jelenségétől és milyen lehetséges módon tudjuk kezelni.

A pandémia időszaka mindenki számára más és más nehézségeket, változásokat eredményezett. Ugyanaz a járvány, de mégis nagyon különbözőképpen éljük meg, élethelyzettől, személyiségünktől függően.

A 3. hullám vége felé a „járványtűrő képességünk határához” értünk, elfáradtunk, teljesen kimerültünk, lassan egy éve stresszállapotban élünk, a töltekezés és a pihenés megszokott lehetőségei is csak korlátozott számban érhetőek el.

A társas kapcsolatok hiánya, a szabadságvesztés, az izoláció, vagy éppen a túlzsúfolt élettér, a túl sok munka, amely nem különül el a magánélettől, az egybefolyt, strukturálatlan napok együttesen hozzájárulhatnak az érzelmi kimerültséghez.

A karanténfáradtságnak mindenkinél más és más kiváltó okai lehetnek például a távmunkával, a pénzügyi helyzettel, a gyásszal, a veszteségekkel, a munkanélküliséggel kapcsolatos stresszorok vagy az otthoni tanulás, gyermekekkel való törődés által kiváltott stresszorok. Vannak azonban univerzális feszültségforrások is, mint például a fent említett szociális izoláció, elszigetelődés, örömforrások csökkenése.

A koronavírus megjelenésére és a helyzet gyors változásaira adott reakciókat kezdetben az akut stressz és a szorongás jellemezte, majd hónapok elteltével a helyzet végeláthatatlansága miatt már teljesen más képet kapunk, a stressz hozzáadódik az alap szorongásos állapothoz, így a feszültség tovább fokozódik.

A folyamatos stresszállapotban felhasználjuk tartalékainkat, „lemerülünk”, energiaszintünk jelentősen lecsökken, ingerlékenység, krónikus fáradtság, reménytelenség jelenhet meg, valamint akár a kreatív problémamegoldó képesség hanyatlását is tapasztalhatjuk.

Összefoglalva a karanténfáradtság tünetei a következők lehetnek:

  • Fizikai fáradtság (enyhe tünetektől egészen az intenzív tünetig terjedhet)
  • Ingerlékenység
  • Alvászavar (álmatlanság, túl sok alvás)
  • Szorongás (újonnan kialakult, vagy súlyosbodó)
  • Lehangoltság, motiválatlanság
  • Érzelmi stabilitás hiánya
  • Reményvesztettség
  • Depresszió

Forrás:

http://hrpwr.hu/.../karantenfaradtsagban_szenvedsz__ebben...

http://medicalonline.hu/.../miert_erezhetunk...

https://wmn.hu/.../54898-felszabadito-lehet-az-erzes-hogy...

 

Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló