397847

Fotó: Getty Images

Az ősz végétől kezdve a nappalok már egyre rövidebbek és hidegebbek, egyre kevesebbszer bújik elő a nap és fokozatosan minden szürkeségbe borul, ezzel párhuzamosan pedig sokkal kevesebb időt töltünk a szabad levegőn.

A depressziónak létezik egy olyan sajátos típusa, amely megjelenése az évszakok változásával áll összefüggésben, és minden évben általában ugyanabban az időszakban jelentkezik. Ez a szezonális affektív zavar, vagy közismertebb nevén téli depresszió. Leggyakrabban a tünetek kifejezetten ősszel kezdődnek és a téli hónapokban teljesednek ki, majd általában a tavasz, valamint a napsütéses időjárás beköszöntével enyhülnek, sőt el is tűnhetnek, viszont nagyon ritkán előfordulhat, hogy a tünetek tavasztól kora nyárig állnak fent. Leginkább a fiatal felnőttek és a nők érintettek, de akár gyermekeknél is megfigyelhető.

Az őszi-téli szezonális depresszió tünetei:

  • állandósult rossz hangulat
  • ingerlékenység
  • bűntudat, reménytelenség, értéktelenség érzése
  • alacsony energiaszint, csökkenő érdeklődés
  • fokozott alvásigény, aluszékonyság, reggeli nehéz kelés
  • súlygyarapodás, szénhidrátokban gazdag ételek iránti fokozott éhség

Hogyan alakul ki?

Az egyéni hajlamosító tényezők mellett a betegség kialakulásában fontos szerepe van a szervezetünk biológiai órájának, a cirkadián ritmusnak, melyet ősszel és télen megzavar a napfény hiánya. A kevés napfény hatására csökken a szervezetünkben a szerotonin szintje, emellett a téli hónapokban történő fokozott melatonintermelés is előidézhet depresszióra jellemző tüneteket.

Hogyan kezelhető?

Enyhébb esetekben már az életmódváltás is hatékonynak bizonyul. Ajánlott több időt tölteni fényes helyen, valamint érdemes nagyokat sétálni a szabadban, rendszeresen sportolni, egészségesen étkezni és odafigyelni a megfelelő alvásra. Indokolt esetben az érintett személyeknek fény-és pszichoterápiát, szükség esetén gyógyszert ajánlanak az orvosok.

A borongós őszi-téli napokon természetes, ha lehangoltnak és fáradtnak érezzük magunkat, azonban ha ez az állapot elhúzódik és tartóssá válik, mindenképp kérjük szakember segítségét! A szezonális depresszió jeleit nem érdemes elbagatellizálni, hiszen súlyos esetben iskolai vagy munkahelyi problémákat, szociális elszigetelődést, öngyilkossági gondolatokat, valamint mentális betegségeket okozhat.

Segíthet, ha tudatosan megpróbálunk az őszi-téli időszak szépségeire és pozitív tulajdonságaira koncentrálni, hiszen megannyi értéket felfedezhetünk az évnek ebben a szakaszában is.

Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló