349766

Ha az egészséges életmódra gondolunk, a legtöbbünknek azonnal a kiegyensúlyozott, vitamindús étrend, a rendszeres testmozgás, valamint a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása juthat eszünkbe. Ha tovább gondolkodunk, akkor még talán a lelki feltöltődés, a mentális egyensúly fenntartása, vagy a stresszkezelés is felmerülhet bennünk. Tudjuk azonban azt is, hogy egy kiadós, nyugodt alvás sokszor testileg-lelkileg felüdít, nem véletlen tartja a mondás, hogy „Aludj rá egyet!”. Természetesen önmagában nem várhatjuk azt, hogy az alvás során megoldódnak a problémáink és minden esetben automatikusan jobb döntést fogunk hozni általa, de sokszor hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy mennyire fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, amellyel életünk egyharmadát töltjük, ezért mindenképpen megéri energiát fektetni abba, hogy az minél megfelelőbb és kiegyensúlyozottabb legyen.

A „World Sleep Day”, vagyis az Alvás világnapjának minden évben az a célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet az alvás fontosságára és pozitív élettani, valamint életminőség növelő hatásaira.

Az európai felnőtt lakosság közel egyharmada alvászavarban szenved, és Magyarországon még ennél is kedvezőtlenebb a helyzet. Egyrészt köszönhető ez a mindennapjaink során tapasztalt nagyfokú stressznek, a folyamatos készenlétnek, a késői tévézésnek és étkezésnek, a stimulánsok használatának, de akár a magnéziumhiánynak is. Alvásigényünk életkoronként változik, a szakértők szerint egy átlagos felnőttnek legalább 6-8 óra zavartalan alvás ajánlott. Sok esetben előfordulhat, hogy eleget alszunk, azonban kialvatlanok, fáradtak vagyunk egész nap. A mély és pihentető, minőségi alvást egy természetes hormon, a melatonin segíti elő, amelyet sötétben termel az agyunk és az álmosság érzését is ez az anyag okozza. A melatonin képes megnövelni az alvás időtartamát és gyorsíthatja az elalvás folyamatát. A mesterséges megvilágítási körülmények, a szemünk digitális eszközök kék fényével való érintkezése gátolják a melatonin előállítódását, ezért felborulhat az alvási ritmusunk.

Az éjszakai alvás során a szervezetünk regenerálódik, energiával telítődik, agyunk feldolgozza és tárolja azokat az eseményeket és információkat, melyek napközben értek minket.

Legyen szó álmatlanságról, nyugtalan vagy túl kevés alvásról, ha tartósan rosszul alszunk, az rizikófaktornak számít számos testi és lelki betegséggel szemben. Gyengíti az immunrendszerünket, hozzájárulhat a különböző szív-és érrendszeri panaszok növekedéséhez, valamint elhízáshoz, cukorbetegséghez vezethet. Ha nem megfelelő az alvásunk, csökken a teljesítőképességünk, mely fáradékonysággal, koncentrálási nehézségekkel és ingerlékenységgel társulhat.

Sajnos a kialakult pandémia helyzet tovább fokozza az alvásproblémákat, pedig még soha nem volt ennyire fontos az, hogy odafigyeljünk az alvásunkra, hiszen kutatások alapján jelentős szerepe lehet a koronavírus megelőzésében és javíthatja a gyógyulási esélyeket is.

Forrás: Magyar Alvás Szövetség

Tippek a pihentető alváshoz:

  • Amennyire tudunk, biztosítsunk megfelelő kényelmet a hálószobában. Zárjuk ki a zavaró tényezőket, például zajokat, fényeket. Emellett pedig sokat segíthet az is, ha komfortos a matracunk, párnánk, valamint kellemes a szobahőmérséklet.
  • A napi stresszt, a munkával való gondokat próbáljuk minél inkább a hálószobán kívül hagyni. Ha szükségünk van rá, akkor elalvás előtt relaxáljunk, igyunk meg egy csésze citromfű teát, vagy vegyünk egy nyugtató fürdőt.
  • Hasznos, ha az alvásunkba, estéinkbe is rendszert viszünk, hiszen könnyebb elaludni, ha a szervezetünk hozzászokik a kialakított ritmushoz. Ajánlott minden este ugyanakkor lefeküdni, és minden reggel ugyanabban az időpontban felkelni.
  • Sportoljunk rendszeresen! A testmozgás jótékonyan hat az elalvásra és az alvás minőségére is, az intenzívebb edzéseket viszont inkább napközben végezzük.
  • Lefekvés előtt kerüljük a zsíros, fűszeres ételeket, vacsorára fogyasszunk inkább könnyen emészthető ételeket, melyek nem terhelik meg a bélrendszerünket. Igyekezzünk minél korábbra, maximum 2-3 órával lefekvés előttre időzíteni a nap utolsó étkezését.
Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló