349788

Ápolók és cukorbetegek

A 2020. évi Diabétesz Világnap témája "Az ápoló és a cukorbetegség". A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az ápolók döntő szerepére a cukorbetegek segítésében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) * szerint:

  • Az ápolók az egészségügyi szakemberek 59% -át teszik ki.
  • A globális ápolói munkaerő 27,9 millió, ebből 19,3 millió szakápoló.
  • Az ellátásból világszerte hiányzó ápolók száma 2018-ban 5,9 millió volt. A hiány 89% -a az alacsony és közepes jövedelmű országokban a legnagyobb.

A képzett és foglalkoztatott ápolók számának évente 8% -kal kell növekednie, hogy 2030-ig megszabaduljunk a szakma riasztó létszámhiányától.

SZAKÁPOLÓK: Munkájuk fontos a cukorbeteg-ellátásban

Az ápolók, mint a közösség nagyra becsült tagjai, kiemelkedő munkát végeznek a sokféle egészségügyi problémával küzdő emberek segítése során. A cukorbetegeknek, vagy a cukorbetegség kialakulására kockázattal rendelkező személyeknek szüksége van a szakápolók támogatására.

A cukorbetegek számos kihívással néznek szembe, az oktatás elengedhetetlen ahhoz, hogy az ápolók rendelkezzenek az őket segítő ismeretekkel. Az IDF lehetőséget kíván biztosítani az ápolók számára, hogy többet tudjanak erről az állapotról és képzésben részesüljenek, ezáltal változást tudjanak elérni a cukorbetegséggel élők gondozásában.

Az ápolók munkája fontos a cukorbetegek ellátásában

Mivel a cukorbetegek száma világszerte folyamatosan növekszik, az ápolók és más egészségügyi szakemberek szerepe egyre fontosabbá válik a betegség kezelésében. Az ápolók gyakran az első és néha egyetlen egészségügyi szakemberek, akikkel egy páciens kapcsolatba lép, ezért alapvető fontosságú a kezdeti állapotfelmérés, az ellátás és a kezelés minősége.

Az ápolók kulcsszerepet játszanak a következőkben:

  • A cukorbetegség korai felismerése, az azonnali kezelés érdekében.
  • Az önképzés és pszichológiai támogatás biztosítása a cukorbetegek számára a szövődmények megelőzése érdekében.
  • A 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezőinek kezelése az állapot romlás megelőzése érdekében.

További oktatás és finanszírozás szükséges, hogy az ápolók szerte a világon rendelkezzenek azokkal a képességekkel, melyekkel a cukorbetegeket és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása szempontjából kockázatnak kitett személyeket segíteni tudják.

Az egészségügyi szolgáltatóknak és a kormányoknak ezért fel kell ismerniük az oktatásba és képzésbe történő befektetés fontosságát. Megfelelő szakértelemmel az ápolók változást hozhatnak a cukorbetegek számára.

A cukorbetegséggel élők családtagjai és a cukorbetegek nevében az IDF arra kéri a nemzeti kormányokat, hogy becsüljék meg, és segítsék az ápolókat a diabétesz ellátásban.

Forrás: Magyar Diabétesz Társaság

Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló