397849

Diabétesz Világnap

A 2019. évi Diabetes Világnap és Diabetes Hónap témája a Család és a Diabetes.

Diabétesz Világnap 2019 célja:

- felhívni a figyelmet a cukorbetegség családra gyakorolt hatására és támogatni az érintetteket;

- megerősíteni a család szerepét a cukorbetegség kezelésében, gondozásában, megelőzésében és oktatásában.

Az IDF (Nemzetközi Diabétesz Szövetség) szorgalmazza, hogy a családok ismerjék meg a cukorbetegség figyelmeztető jeleit. Az IDF által 2018-ban végzett kutatás szerint a szülők fontosnak tartják, hogy ismereteket szerezzenek, és gyermeküknél megelőzzék, vagy időben felismerjék a cukorbetegséget. Annak ellenére, hogy a megkérdezettek többségének van cukorbeteg családtagja, riasztó, hogy ötből négy szülő számára nehézségekbe ütközne a figyelmeztető jelek felismerése. Háromból egy pedig egyáltalán nem venné észre azokat. Ezek az eredmények is rávilágítanak az oktatás és az ismeretterjesztés szükségességére, miszerint segíteni kell az embereket a cukorbetegség figyelmeztető jeleinek korai észlelésében.

A cukorbetegséggel kapcsolatos ismeretek hiánya azt jelenti, hogy a figyelmeztető jelek észlelése nemcsak a szülők számára jelent problémát, hanem az a társadalom egészét érintő kérdés. Ez komoly aggodalomra ad okot, mivel a cukorbetegség legelterjedtebb formája, az enyhébb tünetekkel járó 2-es típusú cukorbetegség felelős az összes diabetes-eset kb. 90% -áért.

Kezelés hiányában, vagy nem megfelelő kezelés esetén a cukorbetegség szövődményekhez vezethet. Ide tartozik a vakság, az amputáció, a veseelégtelenség, a szívroham és a stroke. A cukorbetegség 2017-ben négy millió ember haláláért volt felelős.

Kulcsüzenetek

A Diabétesz Világnap elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a diabetes családra gyakorolt hatására, és megerősítse a család szerepét az állapot kezelésében, gondozásában, megelőzésében és oktatásában. A kampány három fő témára összpontosít:

A cukorbetegség felismerése

A cukorbetegség megelőzése

A cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség korai felismerésében a család is érintett:

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek közül minden második egyén betegsége diagnosztizálatlan marad. A korai diagnózis és kezelés kulcsfontosságú az életveszélyes szövődmények megelőzése vagy késleltetése szempontjából.

Ha az 1-es típusú cukorbetegséget nem észlelik időben, súlyos állapothoz vagy halálhoz vezethet. Ismerje meg a jeleket és a tüneteket, hogy megóvja önmagát és családját!

A 2-es típusú diabetes megelőzésében a család is érintett:

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása egészséges életmóddal megelőzhető. A családi kockázat csökkentése otthon kezdődik.

Amikor a család egészségesen táplálkozik, és együtt végez rendszeres testmozgást, minden családtag élvezi ennek előnyét, és segítheti megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget.

Ha diabetes van a családjában, tájékozódjon a kockázatokról, a figyelmeztető jelekről, mit tehet annak érdekében, hogy megelőzze a cukorbetegséget és a szövődmények kialakulását.

A családoknak olyan környezetben kell élniük, amely támogatja az egészséges életmódot, és segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget.

A cukorbetegségemmel való foglakozás családomat is érinti:

A diabetes napi 24 órás kezelést igényel. Minden cukorbetegséggel élőnek rendszeres orvosi ellenőrzésre, egészséges életmódra és folyamatos oktatásra van szüksége. A családi támogatás kulcsfontosságú.

Minden egészségügyi szakembernek rendelkeznie kell azokkal az ismeretekkel és készségekkel, amelyekkel segítséget nyújthat az egyének és a családok számára a diabetes kezeléséhez.

Az oktatásnak és a folyamatos támogatásnak elérhetőnek kell lennie minden érintett egyén és család számára a diabetes kezeléséhez.

A diabetes kezeléséhez szükséges alapvető gyógyszereknek és gondozásnak minden család számára hozzáférhetőnek és megfizethetőnek kell lenniük.

/Forrás: www.diabet.hu/vilagnap/

Cukorbetegség szűrése néhány perc alatt!

Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló