349761

Eltelt pár hét a koronavírus megjelenése óta, és teljes egészében megváltozott az életünk, olyan fogalmak kerültek be a mindennapi szóhasználatunkban, mint a karantén, kijárási tilalom, vészhelyzet. Biztosnak vélt dolgok váltak egyik napról a másikra bizonytalanná, szorongások, félelmek járják át napjainkat. Ebben a nehéz időszakban még fontosabb, hogy megőrizzük mentális egészségünket és megerősítsük pszichológiai immunrendszerünket.

Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani és bemutatni néhány megküzdési stratégiát, melyek közül válassza ki mindenki a számára legmegfelelőbbet.

Ne Feledjük, Együtt Könnyebb!!

1. Hála adása: minden nap kezdhetjük ezzel az egyszerű, de mégis hihetetlen nagy erőt adó tevékenységgel.

2. Tervezzük meg napirendünket: megszokott időben keljünk fel, végezzük el munkánkat, sportoljunk tanuljunk és játszunk.

3. Mozogjunk: optimális estben reggel és este is mozogjunk, így a felgyülemlett feszültséget le tudjuk vezetni, és általa nem csak a lélek, de a test is felüdülést nyer.

4. Ha felerősödnek a negatív érzelmek, az indulatok, a feszültség, a szorongás, a kilátástalanság, akkor kezdjünk el egy másik tevékenységet, amely feltölt, kikapcsol, pl.: olvassunk kedvenc könyveket, főzzünk, süsünk, játsszunk társas játékot, nézzük meg, akár többször is kedvenc filmünket, vagy akár tegyünk egy rövid egészségmegőrző sétát.

5. Tartsuk fenn a kapcsolatainkat: személyes érintkezés helyett szeretteinkkel, családdal barátokkal telefont, mobilt, skype-ot használjuk.

6. Ha úgy érezzük, nagyon egyedül vagyunk, szükségünk lenne egy - két bátorító szóra, meghallgatásra, lelki segítségre, akkor telefonos segítséget tud nyújtani a kecskeméti Egészségfejlesztő Iroda mentálhigiéné munkatársa, minden hétköznap: 9 - 14-ig.

Személyes egyéni mentálhigiéné konzultációra van lehetőség, előre egyeztetett időpontokban az alábbi elérhetőségeinken. Mindez nem jelent pszichoterápiát vagy pszichológiai gondozást, hanem tanácsadást, segítő és támogató beszélgetést.

Telefonszám: +36 30 / 179-65-76

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Támogatóink és együttműködő partnereink:
Széchenyi 2020
Európai Unió zászló