„CSODABOGÁR” Autizmussal és Fogyatékkal Élő Személyek Nappali Intézménye

6000 Kecskemét, Agyag utca 6. (Homokbánya városrész)

Kinevezett vezető: Soltész Veronika

Intézményi elérhetőségek:

Tel.: +3630-5134-045

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Történet

Az autizmus spektrum zavarral élő gyermekek ellátása Kecskeméten 1991. szeptemberében kezdődött, amikor a Nyíri Úti Általános Iskola és Speciális Szakiskola keretei között megalakult az első autista csoport. A tanulói létszám az ezt követő években folyamatosan nőtt, így az ellátás a Nyíri úti épületen kívül több telephelyen is zajlott.

Míg az autizmus spektrum zavarral élő gyermekek és fiatalok oktatása többnyire jelenleg is megoldott Kecskemét városban, addig oktatásból kikerülő fiatalok helyzete mindeddig megoldatlan volt. A szakiskola elvégzése után többnyire családjaikban maradtak, vagy a szülők csak lakóhelyüktől távoli intézményekben tudták elhelyezni gyermekeiket.

Az Ipoly utcai telephelyen várólistán lévő, illetve az autizmus spektrum zavarral élő fiatalok ellátására keresett megoldást Kecskemét Megyei Jogú Város vezetése, amikor benyújtotta pályázatát a TOP-6.6.2-15-KE1-2016-00001 konstrukcióra. A pályázat keretében egy új, 2x24 férőhelyes nappali ellátó intézmény jött létre.

Szakmai program

Az autizmus spektrum zavarral élők nappali ellátásának fontos célja a korábban megtanult készségek fejlesztése, alkalmazása, ideértve az augmentatív, alternatív (AAK) kommunikációs és vizuális segítő eszközök használatát, új, háztartási önállósággal, önellátással, munkavégzéssel kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek tanítása.

Fontos elem a szociális készségek és a szociális kommunikáció fejlesztése, a társadalmi beilleszkedést szolgáló rutinok elsajátítása. Szükség esetén kognitív viselkedés terápia keretében az adaptív viselkedés kialakítása, a viselkedésproblémák kezelése személyre szabott támogató eszköztár, segítő eszközök és környezet segítségével.

Az autizmus spektrum zavarral élő ellátottak esetében kulcsfontosságú továbbá a családdal való együttműködés, a nappali ellátás során kialakított készségek otthoni alkalmazása, a segítő eszközök otthoni környezetben történő bevezetésének, használatának támogatása.

A fejlesztő foglalkozások az ellátott fiatalok életének kulcsfontosságú napirendi pontjai. A fejlesztés az autizmus spektrum zavarral élő fiatalok esetében megfelelően akadálymentes, kiszámítható környezetben zajlik. A fejlesztés magában foglalja:

· a struktúra és az egyéb segítő eszközök (napirend, alternatív kommunikációs eszközök, folyamatábrák) használatának tanítását, a készségek általánosítását

· a szociális és kommunikációs készségek fejlesztését

· az étkezés, önápolás, a háztartással, életvitellel (pl. közlekedés, bevásárlás, mosás, konyhai feladatok, stb.) kapcsolatos ismeretek átadását, bővítését

· finom és nagymotoros készségek fejlesztését, az egészség megőrzéséhez szükséges táplálkozással, mozgással kapcsolatos rutinok kialakítását

· a társadalmi beilleszkedést szolgáló adaptív viselkedés kialakítását, az ezzel kapcsolatos készségek, képességek (empátia, mások érzelmi állapotának azonosítása, viselkedés kontroll, stb.) kialakítását és általánosítását

· a munkaviselkedés kialakítását és az önálló munkával kapcsolatos készségek fejlesztését

· nyelvi és kommunikációs készségek fejlesztését, ideértve a beszédértést, a nonverbális kommunikáció használatát és megértését

Egyéb tevékenységek

  • · Foglalkoztatás előkészítése, külső munkahelyek (akinél ez cél lehet)
  • Saját környezet rendben tartása
  • Kert gondozása, locsolás, stb.
  • Egyéb feladatok (pl. irodai résztevékenységek, konyhai tevékenységek)
  • Önállóság, életvitel, önkiszolgálás tanítása
  • Mosás, vasalás
  • Főzés, egyszerűbb ételek készítése
  • Önkifejezés, művészeti tevékenység
  • Sport, mozgás
Ahogy majdnem minden honlappal rendelkező szervezet, az ESZII is használ sütiket a weboldalain.