Anyatejgyűjtő Állomás

 

6000 Kecskemét, Piaristák tere 7.
Telefon: 76/514-065
Védőnő: Zsikla Ágnes
Anyatej átvétele, kiadása: minden nap 6.30-8.30 között

 

AZ ANYATEJGYŰJTŐ ÁLLOMÁS MŰKÖDÉSÉRŐL

Az Anyatejgyűjtő Állomás feladata összegyűjteni az anyatejet azon édesanyáktól, akiknek a saját gyermekük szoptatásán túl többletként termelődő anyateje is van, és az anyatejadó édesanyák segítségével anyatejjel ellátni azokat a beteg, koraszülött és kis súlyú újszülötteket, akiket édesanyjuk anyatejjel táplálni nem tud.

Hogyan lehet valaki női tejet adó donor?

Anyatejadásra jelentkezni a területi védőnő segítségével, vagy közvetlenül az Anyatejgyűjtő Állomáson lehet, személyesen, vagy telefonon.

Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága

Anyatejgyűjtő Állomás

6000 Kecskemét, Piaristák tere 7.

Telefon: 76/514-065

Anyatej kiadás: Hétköznapokon: 6:30-8:30-ig

Anyatej leadás személyesen: hétköznapokon: 6:30-8:30-ig

Ünnepnapokon, szombaton és vasárnap 6:30-8:30 lehet leadni és elvinni a tejet.

Az első anyatejadást meg kell előznie néhány vizsgálatnak, amely az anyatejet megkapó csecsemők érdekében elengedhetetlen. Ezek a következők:

  1. VDRL vizsgálat (A várandósság alatt elvégzik, a leletet be kell hozni az Anyatejgyűjtő Állomásra. 1 éven belüli negatív eredmény fogadható el.)
  2. Bőrgyógyászati vizsgálat (Időpontot kell kérni a 06-76/519-830-as telefonszámon. A vizsgálat helye a Rendelőintézet, Csabay Géza krt.21. 1 hónapon belüli negatív eredmény fogadható el.)
  3. Tüdőszűrés (Nem kell időpontot kérni, soron kívül fogadják az anyatejadó anyákat. A vizsgálat helye Tüdőszűrő állomás, Piaristák tere 7.; 1 éven belüli negatív lelet fogadható el)
  4. HIV ellenanyag szűrővizsgálat (A vizsgálat helye a Rendelőintézet, Csabay Géza krt. 21. Keddenként 8.30-ig lehet a vizsgálatra menni. 1 éven belüli negatív lelet fogadható el.)
  5. Széklet vizsgálat (Ehhez a vizsgálathoz háziorvos ad beutalót és széklettartályt. Vizsgálat helye a Rendelőintézet, Csabay Géza krt. 21. Keddenként 8.30-ig lehet a vizsgálatra menni. 1 hónapon belüli negatív eredmény fogadható el.)

Minden vizsgálathoz a háziorvostól kell beutalót kérni, melyen szerepelnie kell, hogy a vizsgálatok anyatej leadáshoz szükségesek.

Csak érvényes, negatív leletek birtokában kezdődhet el a folyamatos anyatejadás.

Egyéb fontos feltétel:

Anyatejet csak az az édesanya adhat, aki nem szed, használ, olyan gyógyszert, amelynek a hatóanyaga átkerül az anyatejbe. Ha az anyatejadás idején olyan gyógyszerszedés válik szükségessé, amelynek a hatóanyaga átkerül az anyatejbe, akkor az anyatejadást a gyógyszerszedés idejére fel kell függeszteni!

Anyatejet csak az az édesanya adhat, aki a felsorolt káros szenvedélytől mentes: nem dohányzik, nem fogyaszt alkoholt, nem fogyaszt kábítószert!

Anyatej begyűjtés folyamata

Az anyatej literenkénti ára 2700 Ft, amely adómentes jövedelem a tejadó anyák számára. Az anyatej árát havonta számoljuk el, továbbítjuk az OEP felé, ezután ők az összeget postán küldik, vagy a tejadó anyák bankszámlájára utalják.

Az Anyatejgyűjtő Állomás csak a frissen fejt (nem lefagyasztott) anyatejet veheti át, amelynek a fejéséhez intézetünk biztosítja a szükséges steril üvegeket.

Az anyatej átvétele céljából gépkocsivezetőnk a hét minden munkanapján a délelőtti órákban keresi fel otthonában az anyatejadó anyákat. A legkisebb mennyiség, amiért a gépkocsivezető házhoz megy: 250 ml. Természetesen az Állomásra ennél kisebb mennyiséget is be lehet hozni.

Az anyatej szállítása a gépkocsiban természetesen hűtőtáskában történik.

A begyűjtött anyatejet ellenőrzésnek vetjük alá és pasztörizáljuk.

Az anyatej egy részét a kórházakban ápolt gyermekek kapják meg, más részét az anyatejet nélkülöző, de már otthon gondozott gyermekek kaphatják meg, a gyermekgyógyász szakorvos javaslatára térítésmentesen.

Az anyatej igénylés módja

Az anyatejet térítésmentesen (ingyen) kaphatják meg azok a csecsemők, akik számára fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásuk során, továbbá járóbeteg-szakellátásuk során a gyermekgyógyász szakorvos, illetve házi gyermekorvosuk anyatejet rendelt.

Az anyatejet vényre (receptre) kell havonta (1-31-ig) felírni.

Az anyatejet igénylő gyermekek szülei a gyermekorvos által felírt recepttel kereshetik fel az Anyatejgyűjtő Állomás védőnő munkatársait.

Olyan esetben, ha az anyatejet elvivő személy nem tud jönni az anyatejért, kérjük, hogy feltétlenül jelezze nekünk telefonon reggel 7 óráig, hogy más csecsemőnek ki tudjuk adni a tejet!

Az anyatejellátás feltételei:

A kötelező egészségbiztosítás keretében járó anyatejellátás feltételeit a 47/1997. (XII. 17.) NM rendelet határozza meg az alábbiak szerint:

1. § A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól (Ebtv.) és végrehajtásáról rendelkező 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 5. § (3) bekezdésében foglaltak szerint térítésmentes anyatejellátásra jogosult

a) a koraszülött,

b) kis súlyú újszülött,

c) az érett újszülött és csecsemő, ha súlyos

ca) táplálkozási allergiában,

cb) felszívódási zavarban,

cc) hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved, és az anya saját tejével táplálni nem tudja.

2. § Az 1. §-ban foglalt eseteken túl térítésmentes anyatejellátásra jogosult a csecsemő, ha az anya

a) fizikailag alkalmatlan az anyatejjel történő táplálásra,

b) olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti,

c) olyan gyógyszert szed, amely szedése a szoptatás időszakában ellenjavallt,

d) súlyos, gyakori tudatvesztéssel járó állapotban van,

e) pszichés állapota a szoptatást lehetetlenné teszi,

f) a szoptatás időszakában meghalt, vagy a gyermeket elhagyja.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 5. § (3) bekezdése szerint:

a csecsemő 8 hónapos koráig az egészségügyért felelős miniszter rendeletében meghatározott esetekben fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátása során, továbbá járóbeteg-szakellátása során a gyermekgyógyász szakorvos, illetve házi(gyermek)orvos rendelése alapján jogosult térítésmentesen anyatejellátásra.

Egy-egy csecsemő számára maximum annyi anyatej adható ki amennyit az orvos felírt. Mivel azonban a kiadható anyatej mennyisége mindig a készlettől, tehát az anyatejadó anyák által leadott anyatej mennyiségétől függ, ezért nem garantálható minden esetben, hogy azt a mennyiséget ki tudjuk adni.

A kiadott női tej tárolása és felhasználása:

A pasztörizált anyatejet felhasználásig normál hűtőszekrényben + 2-4 oC között kell tárolni. Felmelegítés előtt fel kell rázni, mert az anyatej zsíros és vizes fázisra válik szét tárolás közben. Mindig csak annyi anyatejet szabad felmelegíteni étkezési hőmérsékletre, amennyit a csecsemő elfogyaszt. Forralni felesleges és káros! A már felmelegített, de el nem fogyasztott anyatejet eltenni, újra felhasználni nem szabad.

Ahogy majdnem minden honlappal rendelkező szervezet, az ESZII is használ sütiket a weboldalain.