Szűrő
 • Programok a Margaréta Otthon és Hetényi Idősek Otthona lakóinak az új koronavírus terjedésének időszakában

  A COVID-19 járvány terjedése miatt 2020. március 9-ével a Hetényi Idősek Otthona és a Margaréta Otthon lakóinak élete is sok szempontból megváltozott. A megszorító intézkedések (látogatási tilalom, közösségi programok törlése, másfél méter távolságtartás stb.) szükségszerű bevezetésével a foglalkoztatásnak, szabadidő eltöltésének is más módját kellett kialakítani. A korábbiakban megszokott – térben és időben – egyszerre sok lakót megmozgató programok helyett, előtérbe kerültek az egyéni foglalkoztatás, a lelki gondozás, az egyénre szabott tevékenységek megtalálása. Hogy milyen programokat is jelentenek ezek? A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük néhányat:

  A húsvétra készülődés hagyományait tiszteletben tartva a húsvéti üdvözlőlapok elkészítése idén sem maradt el, a kézműves kör tagjai a szobáikban maradva – az érvényben lévő szabályok betartása mellett – készítették el az üdvözlő lapokat, melyeket az otthon partnereinknek küldtük el. Az ünnep elmúltával az alkotni szeretető lakóink folyamatosan készítik az intézmény osztályaira az évszaknak megfelelő dekorációkat, díszítő elemeket.

  A korábban közösségi programként meghirdetett közkedvelt „Keresztrejtvény bajnokság”, „Bürge party” programok, most egyéni foglalkoztatásban folytatódnak, melyekhez biztosítjuk az eszközöket (rejtvény, kártya, stb.), szükséges feltételeket. Lakóink egyéni igényei és képességei ismeretében, különböző játékos feladatok teljesítésén keresztül is sikerélményhez, örömforráshoz jutnak. Ezen feladatok mindig személyre szabottan kerülnek összeállításra, a szükséges segítségnyújtás mellett a demens lakóink számára is örömteli elfoglaltság.

  A közösségi térben tartózkodásra vonatkozó szigorító intézkedések bevezetésével új módját kellett megtalálnunk az egyidejű tájékoztatásnak, az információk – lakószobában tartózkodó, folyosón közlekedő – lakóinkhoz való eljuttatásának.

  Az intézményben kiépített stúdión keresztül a napi aktualitások, név- és születésnapi köszöntéseken túl, hetente több alkalommal különböző témában (húsvéti szokások, költészet világnapja, a Margaréta Otthon ismerete stb.) kvíz kérdések hangzanak el, valamint hétvégente szórakoztató fejtörők kitöltésének lehetőségével bővítjük a szabadidő eltöltését. A megfejtéseket egyénileg, lakószintenként (osztályokon) elhelyezett dobozokba tudják bedobni a lakók. A helyes válaszok ismertetése a kvíz kérdésekre a stúdión keresztül, a hétvégi fejtörők megoldásai az aulában elhelyezett információs táblán történik, így tudják nyomon követni a résztvevők válaszaikat. Havonta jutalmazzuk a megfejtőket, az aktívitást, ezzel is motiválva a részvételi kedvet.

  Intézményünkben működik könyvtárszoba, melynek könyvállományát korábbi adományokból frissítjük. Nyitvatartási időben könyvtárunkat lakóink egyre nagyobb számban keresik fel, új könyveket választva olvasásra.

  Számos egyéni elfoglaltságra is biztosítunk lehetőséget, kedvelt tevékenység lakóink körében a mandala színezés, újság olvasás, levegőzés, kertészkedés. A varrni szerető lakóink körében önként vállalt tevékenységként megjelent a mosható, vasalható textilmaszkok varrása, mivel lakóink is szobájuk elhagyásakor kötelezően használják az orr-száj eltakarására alkalmas eszközt.

  A Hetényi Idősek Otthonában sem szűnt meg a foglalkoztatás, csak az eddigi ismert, megszokott formája módosult. Így a foglalkozások a közösségi terek helyett a lakószobákban történnek. Fontosnak tartjuk az ellátottakat különböző tevékenységekbe bevonni, beszélgetést kezdeményezni főleg azokkal, akik eddig a közösségben a csendesebb részt képviselték személyiségük miatt vagy épp az egészségügyi állapotukból adódóan. Az adott napi téma, szobánkként vagy épp lakónként változik figyelembe véve a lakó érdeklődési körét, témaválasztását.

  A legnagyobb odafigyelés mellett is csak rövid időre tudjuk feledtetni lakóink szeretteinek, családtagjainak hiányát, melyet a koronavírus terjedésének megakadályozása miatt bevezetett látogatási tilalom betartása időről időre növel.

  Törekszünk arra, hogy az egyéni igényeknek egyéni megoldásokkal tudjunk szolgálni, lehetőséget biztosítani a hozzátartozói kapcsolattartásra személyes találkozás hiányában, telefonon, videóhívás lehetőségének megteremtésével.

 • Filmvetítés a Szivárvány klubban

  (2020. február)

  Az Idősgondozó Szolgálat Horváth Döme krt. 1 szám alatti telephelyén az időskorúak nappali ellátását biztosító Szivárvány klubjában keddi napokon filmeket néznek a jelenlévők. Sorra kerülnek a vicces történetek, vígjátékok, zenés darabok, de a komoly mondanivalójú alkotások is.

  A vetítések során az érdeklődők tájékozódhatnak a szűkebb és tágabb társadalom fontos problémáiról, érdekes játékfilm formájában egészségügyi kérdésekről, a mai gyerekek és fiatalok világáról, de különleges színfolt a régi időket idéző film megtekintése is.

  A vetítés utáni beszélgetések főleg a film témáját, mondanivalóját dolgozzák fel, megvitatásra kerülnek a látottak, átbeszélésre a történetek.

  Ezen a héten az Élősködők című Dél-koreai filmet tekintették meg, mely játékfilm a 92. Oscar-gálán a legjobb nemzetközi játékfilm és a legjobb film díjat kapta.

  Az Élősködőkegy család történetét meséli el, akik hátrányos anyagi helyzetben tengetik mindennapjaikat. Életük folyamatos nyüzsgés és küzdés, minden erejükkel próbálnak megélni szegényes körülményeik között és minden apró lehetőséget megragadnak ahhoz, hogy legalább egy picit jobbá tegyék hétköznapjaikat. Egy nap beindul a hazugságlavina és egy idő után azt látjuk, hogy agresszív fondorlatokkal az egész család befészkelte magát a gazdag házba.

  A filmúgy mutatja be az anyagi jólétben és szűkösségben élő emberek különböző árnyalatait, hogy a gazdag nem feltétlen gonosz és elítélendő, a szegény nem feltétlen gerinces, viszont adott esetben piszkosul irigy, de mégis, egyik félnél sem tudunk egyértelműen ítéletet mondani.

  Az alkotás megmutatja, hogy a szegény csak jól akar élni és belekóstolni a pénzes életbe, a gazdag fenn akarja tartani gazdagságát és ragaszkodik a jóléthez és annak minden luxusához. Ezek az ellentétek pedig elkerülhetetlen konfrontációhoz és kirobbanó erőszakhoz vezetnek.

  A film vegyes érzelmeket váltott ki a nézőkből, a lágyabb, könnyedebb műfajt kedvelők meglepődtek a mű komoly, néhol erőszakos jelenetein, de az elgondolkodtató művészi filmeket szeretőknek tetszett a díjnyertes vígjáték-thriller.

 • Kápolnások kecskeméti kapcsolatai - 8. rész: Hanga Óragyűjtemény

  2020. 02. hó 13. 13 óra – egy stílusos időpont a Hanga Óragyűjtemény látogatására. Az a megtiszteltetés érte a csoportunkat, hogy Hanga István aranykoszorús órásmester, a gyűjtemény alapítója kalauzolt bennünket.

  Hanga István családjában generációkon át meghatározó az órásmesterség; édesapja révén, éppen 100 éve, 1920-ban kezdődött, majd 1968-ban, az akkor 600 éves Kecskeméten nyitotta meg önálló órásüzletét és több, mint fél évszázada tevékenykedik a közösségért, s egy apa büszkeségével beszél arról, hogy gyermekei viszik tovább a szakmát.

  A hosszú órásévek alatt a műhelyébe, üzletébe betérők óráinak javítása mellett a város több pontján találkozhatunk a munkájának eredményeivel: a főtéri templom toronyórái, a könyvtár díszes faliórája, a Városháza homlokzati órája, harangjátéka.

  A szakmája iránti elhivatottságát mutatja, hogy fiatal kora óta gyűjti az órásmesterség régi tárgyait, eszközeit, régi órákat és mindent, ami a hivatásához kapcsolható. Egy kihalófélben lévő szakma több évszázados múltját menti meg az utókor számára a gyűjtő megszállottságával. Ez a gyűjtemény folyamatosan gyarapodik, sok száz darabból álló, országosan kiemelkedő jelentőséggel bír, Kecskemét emblematikus látnivalói között emlegetjük.

  A gyűjtemény gazdagsága leírhatatlan, egy látogatás alkalmával biztosan nem is lehet mindent megcsodálni. Hanga mester igyekezett felhívni a figyelmünket az érdekességekre. Néhány a sok közül: a kecskeméti Nagytemplom régi óraszerkezete, édesapja órás üzletének kedves darabjai, a kakukkos óra, amely negyedóránkként fürj, azaz pitypalatty hangján szól a szokásos óránkénti kakukkolás mellett.

  Számtalan különleges asztalióra, falióra, ébresztőóra, zseb- és karóra, műszaki óra és a történeteik, mindegyiknek megvan a maga útja és helye. Folyamatosan gyarapodik a gyűjtemény, mindig érkeznek újabbak, legutóbb a látogatásunk előtti, vasárnapi ócskapiacról. Hiába a gyűjtőszenvedély!

  Kedves Hanga István!

  Köszönet az eddigi áldozatos munkájáért!

  Jó egészséget kívánunk a továbbiakhoz!

 • Kápolnások kecskeméti kapcsolatai - 7. rész: Leskowsky Hangszergyűjtemény

  A Kápolna utcai nyugdíjasok 2020-ban is folytatják kulturális kalandozásaikat Kecskeméten. Az első két célpont, egy-egy gyűjtemény; a Leskowsky Hangszergyűjtemény és a Hanga Óragyűjtemény.

  Gyerekkorában szinte mindenki gyűjtött valamit: szalvétát, bélyeget, később felnőttként kisebb-nagyobb könyvtárral, dísztárgyakkal igyekszik körbevenni magát.

  Az a fajta - jó értelemben vett - megszállottság, gyűjtőszenvedély, ami 40-50 éven át hajt valakit, hogy érdeklődésének, szakmájának tárgyait, történeteit gyűjtse és azt sok más ember örömére kiállítsa, bemutassa, az a két látogatás minden pillanatában elvarázsolt bennünket. Ajánljuk mindenkinek!

  7. rész: Leskowsky Hangszergyűjtemény

  Január 28-i látogatásunk a volt Városi Mozi felújított épületébe vezetett, a Leskowsky Hangszergyűjteménybe. Aki még nem járt náluk, annak megpróbáljuk elmesélni azt a csodát, amivel ott találkozhat.

  Leskowsky Albert immár 41 éve kezdte el szenvedéllyel és alázattal azt a gyűjtő munkát, amelynek eredményeként az ország legnagyobb látogatható hangszergyűjteménye több, mint 2000 darab népi, klasszikus és teljesen egyedi hangszert számlál. Találunk itt húros, fúvós és ütőhangszert a középkortól napjainkig, a világ 5 kontinenséről.

  A kiállított hangszerek azonban nem csak a vitrin mögött láthatóak, hanem nagy része működőképes, kézbe fogható, kipróbálható. Ahhoz, hogy kiderüljön, hogy komolyabb zenei előképzettség nélkül is, szinte mindenki tud „játszani” valamilyen hangszeren, Szilágyi Áronnak, a gyűjtemény vezetőjének, dorombművésznek a varázslatával jöttünk rá. Ismerős és kevésbé ismert hangszereket mutatott be, szólaltatott meg. A vállalkozó kedvű látogató a következő pillanatban már maga is átélhette egy-két hang megszületését, kipróbálhatott olyan zeneszerszámot, amit még soha. Citera és tülök hangja, furulyaszó, zongora és cimbalom dallama, kecskedudálás töltötte be a termet. Sok olyan hangszer okozott számunkra meglepetést, aminek a nevét sem ismertük, de azt, hogy fűrészen is lehet zenélni, azt senki sem gondolta.

  Szerintünk Szilágyi Áron minden hangszeren tud játszani, de leginkább egy olyan „húron”, ami mindenkiből, így meglett korban is, előhozza az önfeledt gyermeket, aki őszinte kíváncsisággal, vállalkozó kedvvel fedezi fel magában, hogy itt a Leskowsky Hangszergyűjteményben bárkiből lehet zenész.

  Köszönjük Leskowsky Albertnek a gyűjteményt, Szilágyi Áronnak, hogy különleges zenés élménnyel ajándékozott meg bennünket! Búcsúzáskor megígértük, hogy biztosan nem utoljára látogattunk hozzájuk!

 • Tisztelt Betegeink!

  A veszélyhelyzet során elrendelt egyes egészségügyi intézkedésekről szóló 157/2020. (IV.29.) Kormányrendeletet értelmében az alábbiakról tájékoztatom Önöket:

  • a veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi szolgáltatás nyújtásának és finanszírozási elszámolásának nem feltétele a beteg személyes jelenléte , ha az ellátás sajátosságai és orvosszakmai megítélése ezt lehetővé teszik.
  • Telemedicinának minősül:
  1. a beteg egészségi állapotának szakmai megítélése,
  2. a betegségek, illetve azok kockázatának felderítése,
  3. a konkrét betegség(ek) meghatározása,
  4. ) a beteg állapotának pontosabb megítéléséhez szükséges további vizsgálatok elrendelése, gyógykezelés elindítása,
  5. ) az a)–d) pont szerinti kezelések eredményességének megállapítása (távkonzultáció), valamint
  6. a beteg állapotának követése és diagnózis felállítása távmonitoring eszközökkel és egyéb infokommunikációs technológiák révén hozzáférhető információk alapján.
  • Telemedicina keretében nyújtható különösen
  1. betegirányítás távkonzultáció formájában, amely a szakorvosi távkonzultációt megalapozza,
  2. a beteg tájékoztatására, beleegyezésére, valamint adatainak kezelésére vonatkozó nyilatkozatok fogadása ,
  3. előszűrés távkonzultáció formájában, amelynek célja a személyes találkozáson alapuló ellátás szükségességének és az egészségi állapot súlyosságának megítélése,
  4. előzetes kapcsolatfelvétel, valamint adatgyűjtés, amely a távkonzultációt követő személyes találkozáson alapuló ellátást gyorsabbá és hatékonyabbá teszi,
  5. diagnózis, terápiás javaslat felállítása távkonzultáció keretében , illetve távmonitoring, távdiagnosztikai eszközzel,
  6. gyógyszer rendelése ,
  7. korábbi, személyes találkozáson alapuló ellátást követő kontroll és utógondozás,
  8. távkonzílium szervezése,
  9. beutaló kiállítása ,
  10. pszichoterápia, krízisintervenció, szülőkonzultáció, tanácsadás, szupportív pszichoterápia,
  11. fizioterápia távkonzultációs eszközzel
  12. szoptatási tanácsadás ,
  13. védőnői gondozás és
  14. telefonos, online vagy más formában megvalósított tanácsadás, konzultáció.
 • Tájékoztatás

  Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy 2020. március 19. napjától határozatlan ideig, a járvány okozta veszélyhelyzet miatt, - mindnyájunk egészségének védelme érdekében az Idősgondozó Szolgálat telephelyein ellátottakat nem fogadnak!

  A telephelyek és telephelyvezetők az alábbi elérhetőségeken állnak rendelkezésükre kérdés esetén:

  Az Idősgondozó Szolgálat vezetője: Nagyné Fekete Julianna: 06-30-676-5174

  Kápolna utcai Klubok: 6000 Kecskemét Kápolna u. 8.; telephelyvezető: Némethné Turbók Sára: 0630-172-3454

  Naplemente Klub : 6044 Hetényegyháza Posta u.7.; telephelyvezető: Rózsa Dánielné: 06-20-234-7610

  Szivárvány Klub: 6000 Kecskemét Horváth Döme krt. 1.; telephelyvezető: Gréczi Ákos: 06-30-518-6048

  Nyitnikék Klub: 6000 Kecskemét Margaréta u. 2.; telephelyvezető: Molnár Gyuláné: 06-20-390-1618

  CSODABOGÁR: 6000 Kecskemét Agyag u. 6.; telephelyvezető: Fazekasné Kis Ilona: 06-30-502-5546; Soltész Veronika: 06-30-513-4045

  Mosolysziget: 6000 Kecskemét Ipoly u. 1.; telephelyvezető: Fazekasné Kis Ilona: 06-30-502-5546

  Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás: Nyíri út 77./C.; telephelyvezető: Sinka Andrea: 06-30-518-5889

  „2020. január 30-án az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az új koronavírus okozta járványt nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzetté nyilvánította.

  A COVID-19 megbetegedés elsősorban az idős és/vagy egyéb betegségben szenvedőket érinti, ezért a nappali ellátások bezárása is haladéktalanul szükségessé válik .”

  Dr. Oláh László

  járási tisztifőorvos

 • Farsang a Nyitnikék klubban

  Az Idősgondozó Szolgálat Margaréta u. 2. számú telephelyének Nyitnikék Klubja február 19-én 14 órai kezdettel rendezte meg a télbúcsúztató farsangi ünnepséget. Ez az időszak nemcsak a változatos programok miatt izgalmas. Ilyenkor már szinte mindenki azon töri a fejét, hogy minek öltözzön be idén, és hogyan valósíthatóak meg a jelmezterveik, milyen is lesz egy egészen más karakter bőrébe bújni.

  A rendezvényt egy „jósnő” nyitotta meg, egész évre szóló jóslatokkal szolgált. A tánckar western tánccal készült. Idén sok macska jelmezt láthattunk, de mind különböző stílust képviselt. Volt házimacska, aki a beporosodott bajszokról leszedte a pókhálót, egy macskapár, akik macskazenével rukkoltak elő és két tolvaj macska, akik mindent vittek, amit találtak. A dizőz őzike egy őzbakba volt szerelmes, táncot lejtett és verset mondott. A részeges kukás a közterületeket felügyelő higiéniai menedzser, munkavégzés közben pálinkával fertőtlenített, persze belsőleg. A félelmetes boszorkány „berepült” a terembe és rettegett tőle mindenki. Ezután gyönyörű angyalka következett az ördöggel karonfogva, kiegészítették egymást. Meglepetésként egy „együttes” lépett fel, Hanta Banda néven, ők Tölcsért csináltak a kezükből. Törpilla, esőfelhő, cowboy, és bohóc jelmezek zárták a sort, mindenki odapasszoló zenére vonult be és fergeteges hangulatot csináltak. A talpalávalót most is Tar Zoltán szolgáltatta, és közben tombola sorsolás is színesítette a programot.

  Mindenki nagyon jól érezte magát más bőrébe bújva, a közönség meg sokat nevetett a vidám produkciókon! Feledhetetlen volt ez a délután.

 • Tájékoztatás a Lakosság számára

  Ezúton értesítjük a Tisztelt Lakosságot, hogy az Országos Tisztfőorvos Magyarország valamennyi bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében, továbbá fekvőbeteg-ellátó intézményekben látogatási tilalmat rendelt el az új Koronavírus miatt, 2020. március 08. napjától.

  Ennek értelmében a mai naptól a Margaréta Otthonban, az Őszirózsa Időskorúak Gondozóházában és a Hetényegyházi Idős Otthonban 2020. március 09-étől, azaz a mai naptól látogatási tilalom lép érvénybe. A tilalom visszavonásig érvényes.

  Kérjük Önöket, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel, saját és hozzátartozójuk érdekében működjenek velünk együtt.

  További naprakész információk a koronavirus.gov.hu , nnk.gov.hu internetes oldalakon érhetőek el.

  Megértésüket és együttműködésüket megköszönve

  Tisztelettel:

  Dr. Pataki Mariann
  intézményvezető

 • MEGHÍVÓ

  A Kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda és a CédrusNet Kecskemét Program ezúton tisztelettel meghívja Önt az Alzheimer Cafe programsorozat rendezvényére.

  PROGRAM: Interaktív beszélgetés, melynek résztvevői

  - Sárközy Erika a CédrusNet Kecskemét Program vezetője

  - Dr. Menyhárt Miklós háziorvos, az első magyar Alzheimer Café elindítója

  - Kollár István, az Alzheimer című dokumentumfilm rendezője

  - és a közönség

  Az Alzheimer című dokumentumfilm vetítése (60 perc)

  IDŐPONT: 2020.március 25. 17:00 óra HELYSZÍN: Otthon Mozi, Kecskemét, Kossuth tér 4.

 • Tisztelt Betegeink!

  Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2020. március 01. napjától Dr. Holánik Julianna fogorvos helyett (6035. számú praxis) Dr. Tamasiné Dr. Kun Éva rendel az alábbiak szerint:

  Hétfő: 13.00-19.00 óráig

  Szerda: 16.00-19.00 óráig

  Péntek: páratlan hónapban 07.30-13.30 óráig, páros hónapban: 13.00-19.00 óráig

Ahogy majdnem minden honlappal rendelkező szervezet, az ESZII is használ sütiket a weboldalain.