Karácsony, avagy a Szeretet Ünnepe a világjárvány idején Bepillantás a Margaréta Otthon és a Levendula Idősek Otthonának életébe

Engedélyt kaptunk, hogy a hozzátartozók otthon készült ünnepi finomságokat küldhessenek a bentlakóknak, így karácsony napján részesülhettek az családi otthon ízeiből, még ha fizikailag nem is tudtak egy asztalnál ülni a rokonaikkal. Hozzátartozókkal való összefogás során valósulhatott meg az a meglepetés stúdióadás is, melyet december 25-én és 26-án közvetítettünk lakóink felé, s melyben a személyes üzenetüket „mondhatták” el édesanyjuknak, édesapjuknak, szerettüknek vagyis lakóinknak. A nagyvilágban koncertek, ajándékműsorok voltak elérhetők az interneten, azonban ellátottjaink többségének nem megoldott a világháló korlátlan elérése. A korábbi évek vendégszereplései és a jó kapcsolatnak köszönhetően több előadó is készített kifejezetten a Margaréta Otthon lakóinak meglepetés műsort, így Peller Károly színművész, operaénekes, a fiatalokból álló Zegernye zenekar Szikszai Patrik vezetésével, és nem utolsó sorban Vágó Éva zongoratanárnő minikoncertjét felvételről tudtuk eljuttatni a címzettekhez. Több mint 40 üzenet ért így célba karácsony napján.

A Levendula Idősek Otthonában kicsit nehezebb szívvel készülődtünk a karácsonyra, hiszen tudtuk, hogy nem lesz lehetőség a családjainkkal való találkozásra, a velük való együttlétre. Ennek ellenére már advent folyamán kikerültek a karácsony-váró díszítések a folyosóra és a szobaajtókra. Néhány lakó annak ellenére vállalta a versmondást, hogy bizonytalan volt, milyen formában ünnepelhetünk. Az ünnepség előtt két nappal aztán előkerültek a karácsonyi díszek és két szép színes karácsonyfa került felállításra a folyosóra, illetve az ebédlőbe, mindenki nagy gyönyörűségére.

Karácsony, avagy a Szeretet Ünnepe a világjárvány idején

Bepillantás a Margaréta Otthon és a Levendula Idősek Otthonának életébe

A Margaréta Otthon 1987-es megnyitása óta mindig pezsgett az élet itt az otthonban – a lakóink visszaemlékezései szerint – színes, változatos programok jellemeztek egy-egy időszakot. Az adventi, karácsonyi időszak sem volt ez alól kivétel, egymást követték a meglepetés műsorok, óvodások, kisiskolások betlehemes játék előadásai, alapítványok, szervezetek felajánlásai. A 2020-as évben, mint oly sok minden, a Szeretet Ünnepére való készülődés is másképp telt. Az elmúlt hónapok szükségszerű korlátozásai, a látogatási és kijárási tilalom elengedhetetlen intézkedés lakóink védelmében, azonban egyfajta „elszigetelődést” is jelent a külvilággal szemben. Különösen érezhető volt ez a karácsony közeledtével, hiszen ez az ünnep a szeretteinkkel való találkozásról, ajándékozásról, meghitt pillanatokról szól. Ebben a pandémiás helyzetben azonban úgy tűnt, hogy lakóinknak nélkülözniük kell a családtagjaik közelségét.

Az adventi készülődés hagyományait követve az ellátottjaink egyéni kézműves foglalkozás keretében készítettek karácsonyi üdvözlőkártyát, melyet a különleges helyzethez alkalmazkodva digitalizálás után tudtunk továbbítani partnereinknek. Az ünnepi hangulat megteremtéséhez elengedhetetlen volt az osztályok, az aula díszítése, karácsonyfák felállítása, melyben egy-egy lakónk is részt vett a szabályok betartása mellett. Az adventi gyertyák meggyújtása sem maradhatott el, ellátottjaink folyosónként szobájuk ajtajában maradva élhették át az alkalomhoz illő dal, vers mellett a gyertyagyújtás meghittségét. Ahogy közeledett az ünnep, a stúdióadáson keresztül is felcsendültek a karácsonyi dallamok, a műsoridő részévé vált az adventi versek, történetek felolvasása. És ahogy teltek múltak a napok érezhetővé vált, hogy ebben a „elszigetelődött” helyzetben is akadnak lehetőségek a személyes törődés, az örömszerzés, a megható pillanatok megtalálásához. A kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda munkatársai által, kifejezetten a Margaréta Otthon lakóinak készített Mindennapra egy vers, mese programsorozata – melyet a stúdión keresztül közvetítettünk az otthon lakóinak, – a CédrusNet munkatársai jóvoltából összegyűjtött apró finomságokkal megtöltött ajándék „befőttes üvegek”, melyeket a hozzátartozó nélküli gondozottjaink részére adhattunk át, Engert Jakabné alpolgármester asszony jóvoltából érkezett adomány színes újságok, magazinok, Kuti Józsefné intézményi lelkipásztor Karácsonyi áhítatának reményteljes szavai, s nem utolsó sorban a hozzátartozók által behozott csomagok, melyek ajándékot is rejtettek, mind-mind hozzájárultak a

gondoskodó odafigyelés megteremtéséhez. De gondozottjaink számára a szeretteikkel való találkozást nem pótolhatta semmi. Városunk és intézményünk vezetőinek összefogásával azonban megvalósult a legszebb ajándék, ami ebben az „elszigetelt” helyzetben megadható. A látogatói pont kialakítása, mely lakóinknak nagy örömöt jelentett, még akkor is, ha megérinteni, megölelni nem tudták egymást. December 24-ét megelőző héten 160 lakónknak volt lehetősége így találkozni szerettével, és megbizonyosodni arról, hogy jól vannak. Hiszen számukra a családtagokért való aggódás jelenti az egyik legnagyobb lelki terhet, melyet a telefonhívás, video beszélgetés sem tud minden esetben feloldani.

A karácsony ünnepivé varázsolásának mindig része volt a műsor, melyet most a stúdióadáson keresztül (a kialakított hangszóró rendszer által az otthon szobáiban, folyosóin is jól hallhatóan) tudtunk megvalósítani. Az intézmény vezetőinek karácsonyi üdvözletét követően minden „osztály” terápiás és szociális munkatársa személyes üzenettel köszöntötte lakóit, karácsonyi dalt énekelve, vagy felolvasva egy-egy gondolatot, verset ezzel meghitt pillanatokat szerezve a hallgatóságnak. Ezt követően – a megszokott módon, folyosónként – került átadásra minden lakónak személyesen az intézmény karácsonyi ajándéka, mellyel szintén örömet tudtunk szerezni ellátottjainknak.

A karácsonyi ünnepséget végül december 23-án tartottuk meg oly módon, hogy a lakók a szobaajtókból, egymástól távolságot tartva, szájmaszkban hallgatták a műsort, melyet egy mobil hangfallal igyekeztünk élvezhetővé tenni. Már reggeltől szólt a karácsonyi muzsika, majd Igazgatónő és a dolgozók is köszöntötték a lakókat. A közös éneklés után Sióvölgyi László, Szalóki János és Szabadszállási László mondtak verset, majd a vezetőség átadta az intézmény karácsonyi ajándékát a lakóknak. Ily módon mégis csak sikerült egy kis meghitt ünnepi hangulatot csempészni az új otthon falai közé, hiszen ez volt a Levendula Idősek Otthona első karácsonya.

A szeretet kifejezésnek több módja ismeretes, benne foglaltatik a tárgyi ajándék, a kedves szavak, az együtt töltött idő, a szívességek, melyeket ebben az „elszigetelt” helyzetben is igyekeztünk megteremteni lakóink számára, hogy átélhessék szeretteikkel, hozzátartozóikkal, kollégáinkkal való kapcsolatukban és nem utolsó sorban a lakótársaikkal való viszonyukban.

Egyetlen dolog várat még magára: a fizikai érintés, az ölelés feltöltő energiája, melyet reményeink szerint a járványhelyzet feloldása után minden lakónk átélhet majd családtagjai körében.

„Nem vagyok öreg, csak időtálló.” – Idősek Hete a Margaréta Otthonban és a Levendula Idősek Otthonában a koronavírus járvány idején

Kihívásokkal teli időszak mindenki számára a koronavírus járvány terjedése. Lakóinkkal való beszélgetésekből is kiderül, hogy hasonló helyzettel még nem találkoztak, így olyan körülményhez kell alkalmazkodniuk, amire sem itt az otthonban, de sokak éltében sem volt még példa. Időről időre változnak az ellátottak mindennapjaira kiterjedő, védelmükben hozott intézkedések, melyek betartása, megértése is komoly feladat minden érintett számára. Az ismeretlen veszéllyel szembeni félelem, aggodalom természetes emberi reakció, azonban elengedhetetlen a mentális egészség megőrzése érdekében a pozitív gondolkodás megerősítése.

A címben szereplő idézet egyik lakónk szavai, mely az Idősek Hete programhoz kapcsolódóan került megfogalmazásra. Rendhagyó módon Családi vasárnap helyett 2020. szeptember 28-án „Szív küldi” kívánság műsorral – melyet a stúdión keresztül játszottunk le lakóink kérései alapján – valamint „Hangulat színező” programmal kezdődött az öt napig tartó „ünnep”. Hétindítóként lakóink – szobájukban maradva – színes papírból kivágott levelekre írták rá jókívánságaikat, hálájukat, pozitív gondolataikat. Másnap a „leveleket” az épület központi aulájában felállított fűzfaágra helyezték fel, ezzel életre keltve a „Jó gondolatok fáját”. A szerdai napon a rendhagyó vonalat követve „Családi levelezést” hirdettünk, mely keretében képeslapon küldhettek írott üzenetet szeretteiknek. A ma már kevésbé divatos postai levélküldés lehetőségével több, mint 130 lakónk élt, reménykedve a válaszküldemény örömében. Ezen a napon városunk vezetői is megajándékozta a Margaréta Otthon és a Levendula Idősek Otthona lakóit a Gong rádióban sugárzott kívánságműsor személyre szóló zeneszámaival, meglepetés tortával, mely valódi meglepetés volt számukra, hiszen a mostani helyzetben nem várt ajándékként érkezett a csokoládés, gyümölcsös finomság. Csütörtökön a régi hagyományt újraélesztve facsemete ültetése tette ünnepivé az alkalmat, melyről vers is született. A kertészkedésben jártas lakóink segítségével telepített korai Juhar méltó jelképe az időtállóságnak. A hét zárónapján köszöntöttük intézményünk legidősebb lakóját 106. születésnapján, valamint „Szüreti otthonmaradó” program keretében népviseletbe öltözve, énekszóval járták végig kollégáink a Margaréta Otthon minden folyosóját. Lakóink, szobájuk ajtajában csatlakoztak az ismert dallamokhoz, mellyel a korábbi szüreti mulatságok hangulata idéződött fel egy-egy pillanatra. S ha már a pandémiás helyzet miatt koccintani nem lehet, üdítővel ajándékoztuk meg a résztvevőket.

A Levendula Otthon lakói számára sem a megszokott módon zajlott az elmúlt időszak, nem csak a vírushelyzet miatt, hanem az új épületbe költözés is az Idősek Hete előtti napokra esett, ami mind az ellátottak, mind a hozzátartozók részéről együttműködést és nagy türelmet igényelt. A nehezített körülmények ellenére méltóképpen köszöntöttük az Idősek világnapján a legidősebb férfi és női lakóinkat, valamint az Intézményünkben szorgoskodó ellátottjaink munkáját oklevéllel, bonbonnal háláltuk meg. A héten „hála-fa” is készült, egyénileg kivágva és lehetőség szerint saját kézzel ráírva a levélre, mi az - amiért hálásak vagyunk ebben a sok változást hozó helyzetben. Szükség van arra, hogy emlékeztessük magunkat arra, mennyi mindenünk van, mennyi mindenért örülhetünk most is. A megírt leveleket csupasz faágakra akasztottuk fel, hogy a kopár vesszőkből egy szép őszi fa bontakozzon ki, mely mellett elhaladva emlékezzünk, hogy idős korban is mindig van, amiért hálát adhatnunk.

Az Idősek Hete összeállított programjai során törekedtünk arra, hogy a járvány időszakában minden nehézség ellenére (látogatási és kijárási tilalom, 1,5 m távolságtartás, szájmaszk használata, csoportos foglalkozás szüneteltetése) lakóinknak lehetőséget biztosítsunk a pozitív érzelmek megélésére, kifejezhessék lakótársaik, szeretteik felé mindazon gondolataikat, jókívánságaikat, melyekre a hétköznapok szürkeségében esetleg nem kerül sor. Mi sem példázza ezt jobban, mint az a „falevél”, melyre szintén egyik kedves lakónk jegyezte fel Szepes Mária írónő szavait: „A gyógyító öröm egyenletes napsütés belül. Ez az élet kiolthatatlan lángja.” Kívánjuk és reméljük, hogy mindenkihez eljut a gyógyító öröm, és végig kíséri a mindennapokban.

Tájékoztatás

Tisztelt Lakosság!


Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a házi gyermekorvosi ügyelet 2020. április 02. napjától változatlan rendben, de új helyszínen, a Nyíri út 61. szám alatti gyermekorvosi rendelőben működik (Benkó Zoltán Szabadidőközpont bejáratával szemben lévő 10 emeletes épület földszintje).

Ügyeleti idő:
hétfő - péntek: 18.00-08.00
szombat, vasárnap, ünnepnap: egész nap
Telefon: 06-76-516-904, +36-30-695-4274

Dr. Pataki Mariann
intézményvezető

Felhívás - duális képzés

A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karvalamint az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Szegedi Tudományegyetem Háziorvosi Oktató Központjaközött létrejött együttműködési megállapodás keretében a szakmai gyakorlat célja a szakképzettségnek megfelelő munkaterületen, munkakörben az elméleti és gyakorlati ismeretek összekapcsolása, a szakma gyakorlásához szükséges munkavállalói kompetenciák elsajátítása, gyakorlati jártasságok kialakítása.

A személyi kapcsolatok és az együttműködés révén a szakmai feladatok megoldásában való közreműködés, értékelő és önértékelő visszajelzések során a szakmai magatartás és innovációs készségek fejlesztése.

A szakmai gyakorlóhely a fenti célok megvalósítása érdekében gyakorlati képzést szervez, melynek távlati célja az, hogy a szakmai gyakorlóhely szervezettszakember utánpótlását is segítse.

Alapképzésen szociális munka szakra, mesterképzésen szociális munka és szociálpolitika szakra várjuk a jelentkezőket!

2020 februárjától gyakornoki állásra keresünk hallgatót!

Részletekért kattinson ide!

Tisztelt Lakosság!

Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy a külföldön élő várandós anya és a gyermek gondozója és törvényes képviselője, amennyiben írásban értesíti a saját, kiskorú gyermek esetén a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt, mentesül a védőnői ellátásban való részvétel kötelezettsége alól.

Az alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 13. § (5) bekezdése az alábbiakat tartalmazza: „A várandós anya, a korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen kiskorú gondozója és törvényes képviselője a gyermek egészséges fejlődése érdekében köteles a védőnővel a (3) és (4) bekezdésben meghatározott feladatai ellátása során együttműködni. A várandós anya és a korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen kiskorú gondozója és törvényes képviselője - ha nem Magyarország területén él - mentesül az együttműködési kötelezettség alól, ha várandós anya esetén a saját, kiskorú gyermek esetén a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt írásban értesíti, aki a védőnőt erről haladéktalanul tájékoztatja.

Dr. Pataki Mariann
intézményvezető

 

Ahogy majdnem minden honlappal rendelkező szervezet, az ESZII is használ sütiket a weboldalain.